Afrykańskie złoto kobiet, czyli masło shea w pełnej krasie

Nazywane drzewem życia lub drzewem, które żywi i leczy. O czym mowa? Oczywiście o drzewie masłowym, z którego orzechów pozyskuje się masło shea. To roślina, która naturalnie porasta obszary Afryki, głównie Ghany i wielokrotnie określana jest mianem masłosza. Wspomniane wcześniej orzechy wyglądem imitują oliwki lub śliwki. Zbierane są ręcznie, a potem rozgniatane i gotowane przez wiele godzin w wodzie do czasu, aż na powierzchni nie zacznie wytrącać się śmietanka, będąca właśnie masłem shea. Zbierana do pojemników i pozostawiona do ostygnięcia, przynosi wiele nieocenionych rezultatów. W Europie wykorzystywana jedynie w celach kosmetycznych. W Afryce zaś jako tłuszcz spożywczy (z tą różnicą, że nie wytwarza się z orzechów, a suszonych nasion) oraz substancja lecznicza.

Masło shea- gdzie ukryta jest jego magiczna moc?

masło sheaTo afrykańskie złoto kobiet (bo z takimi określeniami także możemy się spotkać) posiada niezliczone pokłady witaminy A i E , która – jak wiadomo – wywiera nieoceniony wpływ na zdrowy i młody wygląd skóry. Dodatkowo, obecność witaminy F wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, dzięki czemu nie tylko łagodzi dolegliwości trądzikowe, ale również normalizuje wytwarzanie sebum. Co więcej, masło shea z powodzeniem może być wykorzystywane jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniący przed poparzeniem słonecznym. Oprócz tego, masło karite zawiera znaczne ilości kwasów, tj. oleinowy, stearynowy, linolowy czy palmitynowy.

Uniwersalne zastosowanie – pozytywne efekty

W przypadku masła shea https://ecospa.pl/kategoria/oleje-i-masla/maslo-shea  z powodzeniem można powiedzieć, że jest to kosmetyk o wielu twarzach i bez względu na to, w jakie miejsca zostanie nałożony, przyniesie oczekiwane rezultaty. Nic zatem dziwnego, że jest stosowany jako krem do twarzy, krem pod oczy, balsam do ciała, odżywka do włosów czy preparat do przesuszonej skóry stóp. Sekretem tej wszechstronności jest działanie nawilżające i natłuszczające, które okazuje się skutecznym panaceum w przypadku bardzo suchej skóry, ze skłonnością do atopii. Co ważne, masło karite nie uczula, dlatego może być używane przez osoby o wrażliwej skórze.